Opera Software

Opera Browser

Terug naar het overzicht

Opera is de internet browser van Opera Software. In 1994 werd Opera ontwikkeld door Jon von Tetzchner en Geir Ivarsøy, beiden waren toen die tijd nog werkzaam voor een Noors telecombedrijf. Niet veel later richten Jon von Tetzchner en Geir Ivarsøy het bedrijf Opera Software op, om zo hun volledige aandacht op de ontwikkeling van de Opera browser te leggen. Dat resulteerde in een eerste versie van de browser die alleen Windows beschikbaar was. In 1998 stelde Opera Software zichzelf als doel voor om de browser op zoveel mogelijk platformen beschikbaar te maken. Nu jaren later is de Opera browser een multiplatform browser en is het op een desktop computer zelfs een nieuwsgroepenlezer, een RSS-lezer, een IRC-client en een BitTorrent-client.

Feitjes en weetjes over de Opera browser

  • Opera Software heeft jarenlang een bijzonder verdienmodel aangehouden voor een internet browser. Gebruikers konden namelijk kiezen tussen een gratis en een betaalde variant. Bij de gratis variant werd een deel van het browservenster gebruikt voor advertenties. Logischerwijs had de betaalde variant geen advertenties en had je daar wel het volledige scherm tot je beschikking als browser. Pas na de tiende verjaardag van de browser, waar de betaalde versie gratis ter beschikking werd gesteld, besloot Opera Software de browser volledig advertentie vrij te maken.
  • De Opera browser maakt net als Google Chrome gebruik van de lay-out engine Blink, wat een afgeleide is van de WebKit lay-out engine.
  • In het verleden zat er zelfs een geïntegreerde mailcliënt in de Opera browser, maar dat is tegenwoordig een zelfstandig programma genaamd Opera Mail.
  • Voor smartphones, tablets, de Nintendo DS en Wii heeft Opera Software ‘light’ varianten ontwikkeld zoals Opera Mini, Opera Coast en Opera Max.
  • Sinds versie 5 in 2011 heeft de Mozilla Foundation besloten dat zij Firefox voorzien van een update om de zes weken. Deze update cyclus heeft de Mozilla Foundation afgekeken van concurrent Google Chrome.
  • Je kan add-ons downloaden en installeren in de Opera browser om zo de functionaliteiten en mogelijkheden binnen Opera  te vergroten of aan te passen.

Terug naar het overzicht