Mozilla Firefox browser

Mozilla Firefox

Terug naar het overzicht

Firefox is de internet browser van de Mozilla Foundation. De eerste versie van Firefox, toen nog onder de naam Phoenix en onder de vlag van America Online (AOL), werd in september 2002 uitgegeven. Bijna een jaar later staakte AOL de ontwikkelingen van de browser en kwam het in handen van een opensourceproject. Dit project genaamd Mozilla zorgde ervoor dat de eerste echte versie (1.0) van Firefox in 2004 werd gereleased. Deze eerste versie van Firefox kreeg vele positieve reacties van de pers wereldwijd vanwege de snelheid, veiligheid en gebruiksgemak. Zeker ten opzichte van Internet Explorer 6, welke toen die tijd al vijf jaar uit was. Daarmee veroorzaakte Mozilla met Firefox een verschuiving op de internet browser markt.

Feitjes en weetjes over Mozilla Firefox

  • Van origine is Firefox een voortvloeisel uit de internet browser Netscape Navigator. Dit komt mede doordat Netscape in 1998 besloot om de broncode van Netscape Navigator vrij toegankelijk (opensource) te maken, zodat derden het konden gaan gebruiken. De originele vrijgegeven broncode is nooit gebruikt voor Firefox, maar wel een volledig herschreven variant.
  • Naast Firefox heeft de Mozilla Foundation ook andere gratis software zoals Thunderbird en Firefox OS.
  • Sinds versie 5 in 2011 heeft de Mozilla Foundation besloten dat zij Firefox voorzien van een update om de zes weken. Deze update cyclus heeft de Mozilla Foundation afgekeken van concurrent Google Chrome.
  • De Mozilla Foundation vormt een non-profitorganisatie, welke gericht is om een (keuze)vrij en innovatief internet te creëren.
  • Je kan add-ons downloaden en installeren in Mozilla Firefox om zo de functionaliteiten en mogelijkheden binnen Firefox te vergroten of aan te passen.

Terug naar het overzicht