Internet Explorer

Terug naar het overzicht

Internet Explorer is de internet browser van softwaregigant Microsoft. De eerste versie van Internet Explorer verscheen in 1995 als onderdeel in Plus! for Windows 95. In de jaren daarop werden nieuwe versies van de browser meegeleverd met de OEM-versies van Windows en/of via Windows ServicePacks die gedownload konden worden. Na de komst van Windows 8 met Internet Explorer 11 bracht Microsoft geregeld tussentijdse updates uit, die de snelheid en mogelijkheden van de browser moesten bevorderen.

Tijdens de periode dat Windows XP de meest gebruikte versie van Windows was begon Internet Explorer achterstand op te lopen op het gebied van snelheid, innovatie en beveiliging. Tegelijkertijd kwamen Safari (2003), Firefox (2004) en Chrome (2008) op de internet browser markt. Dit veroorzaakte een behoorlijke daling in het marktaandeel (gebruikersaantallen) van Internet Explorer. Eind jaren ’90 en begin jaren ’00 had Internet Explorer een marktaandeel van ruim 90%, daar was in 2010 nog maar iets meer dan 50% van over. Momenteel is het marktaandeel zelfs gezakt tot rond de 15%.

De reden waarom het marktaandeel nu zo laag is heeft meerdere oorzaken. Ten eerste heeft Microsoft voor Windows 10 een nieuwe browser ontwikkeld genaamd Windows Edge. Ten tweede zijn er door onder andere de beveiligingslekken, waarvoor Microsoft op de vingers is getikt door de Europese Commissie, in Internet Explorer vele gebruikers overgestapt naar andere internet browsers.

Feitjes en weetjes over Internet Explorer

  • De eerste jaren was Internet Explorer beter bekend als Microsoft Internet Explorer, omdat dit erg lang is werd dit vaak afkort naar MSIE. Ondanks de naamswijziging waarbij Microsoft verdween, bleef een meerderheid van de mensen vasthouden aan een afkorting wat vanaf dat moment IE werd.
  • Internet Explorer werd tot en met de komst van Mac OS X 10.3 in 2004 meegeleverd als standaard browser in Mac OS X.
  • Voor Linux was Internet Explorer ook een lange tijd beschikbaar als internet browser.

Terug naar het overzicht